Μπάρμπεκιου και ψήσιμο στη σχάρα

Το ψήσιμο στην φωτιά είναι αναμφισβήτητα ο πιο παλιός τρόπος μαγειρέματος στην ιστορία της διατροφής του ανθρώπου. Στις μέρες μας βέβαια είναι περισσότερο διασκέδαση και όχι ανάγκη, είναι μία ευκαιρία για οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας στοιχειώδης εξοπλισμός, καλά υλικά για ψήσιμο - κρέας, ψάρι ή λαχανικά, μεράκι και μικρά μυστικά που θα τα αναφέρουμε στη συνέχεια.

 

Λέγοντας μπάρμπεκιου εννοούμε ένα συγκεκριμένο τρόπο ψησίματος στον οποίο οι τροφές σκεπάζονται και καπνίζονται για αρκετή ώρα μέχρι να ψηθούν. Το ψήσιμο στην σχάρα είναι γενικότερος όρος και αναφέρεται σε οποιαδήποτε ψησταριά αυτοσχέδια, ερασιτεχνική ή επαγγελματική.

 

Το ψήσιμο πάνω από τη φωτιά είναι ιδανικός τρόπος μαγειρέματος για μικρά κομμάτια κρέατος γιατί ρίχνοντάς τα απότομα επάνω στη καυτή σχάρα, τα θωρακίζουμε εξωτερικά και τα κρέατα διατηρούν με αυτόν τον τρόπο τους χυμούς τους και γίνονται πιο νόστιμα. Φυσικά θέλει προσοχή στον χρόνο ψησίματος γιατί όσο μένει το κρέας στην φωτιά σκληραίνει, στεγνώνει και γίνεται πιο άνοστο. Ανάλογα με τον χώρο μας εσωτερικό ή εξωτερικό υπάρχουν στην αγορά διαφορετικοί τύποι ψησταριών που ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση. Οι διαφορές τους (πέρα από τα υλικά κατασκευής και τις διαστάσεις τους) είναι στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

 

Υπάρχουν λοιπόν οι παραδοσιακές ψησταριές με κάρβουνα στις οποίες οι τροφές που ψήνονται παίρνουν μία ευχάριστη καπνιστή γεύση και άρωμα.

 

Οι πιο σύγχρονες ψησταριές είναι γκαζιού και συνοδεύονται με πέτρες λάβας που πυρακτώνονται και ψήνουν σχεδόν όπως και τα κάρβουνα ή ηλεκτρικές που είναι ίσως πιο πρακτικές αφού καθαρίζονται ευκολότερα και ψήνουν χωρίς πολύ καπνό.

 

1/3

 

 

<- Επιστροφή στις Συνταγές   
 Βίντεο - Επικοινωνία