Ας δούμε τις βασικές αρχές του ψησίματος στη σχάρα. Πρώτα απ' όλα προσέχουμε τη θερμοκρασία που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι υψηλή στο σημείο που θα ακουμπήσουμε ό,τι ψήσουμε γι' αυτό και ο απλούστερος τρόπος για να ελέγξουμε με το χέρι μας είναι να βάλουμε την παλάμη μας 15 εκατοστά πάνω από την σχάρα και να μετρήσουμε όσο αντέχουμε. Μέχρι το 5 είναι ικανοποιητική αλλά αν είναι περισσότερο τότε πρέπει να ελέγξουμε την φωτιά. Τα μικρότερα κομμάτια τα ψήνουμε κατευθείαν στην δυνατή φωτιά και σύντομα ενώ τα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος ή ολόκληρα ψάρια τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά και περισσότερη ώρα στη σχάρα. Ο βαθμός ψησίματος είναι καθαρά προσωπικός, ο καθένας μας προτιμάει το κρέας και το ψάρι του λιγότερο ή περισότερο ψημένο. Ο γενικός κανόνας βέβαια είναι να παρατηρούμε τους χυμούς του κρέατος ή των ψαριών που γίνονται περισσότερο διαυγείς όσο ψήνονται.

 

- Το σημαντικότερο βέβαια είναι η σωστή προετοιμασία για το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά.

- Φροντίζουμε να τα έχουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν τα ψήσουμε.

- Είναι καλό να τα μαρινάρουμε για να γίνονται πιο τρυφερά και πιο νόστιμα

- Τα ψήνουμε πρώτα από την πλευρά που θα τα παρουσιάσουμε

- Αλατοπιπερώνουμε λίγο πρίν τα ψήσουμε. Το αλάτι τραβάει τα υγρά έξω από το κρέας, το στεγνώνει και το κάνει πιο άνοστο

- Αν τα υλικά είναι μαριναρισμένα σε λάδι, τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε απευθείας στην σχάρα

Διαφορετικά αλοίφουμε με λάδι την σχάρα για να μη κολήσουν. Αυτό ισχύει για λαχανικά ή ψάρι και για κομμάτια κρέατος που έχουν κρούστα με αρωματικά ή μπαχαρικά

- Όσο ψήνεται το κρέας ή το ψάρι δεν το τρυπάμε με πηρούνι ή μαχαίρι για να μη χάσει τους χυμούς του. Το γυρίζουμε προσεκτικά πάντα με σπάτουλα

 

< Προηγούμενη

2/3

 

 

<- Επιστροφή στις Συνταγές















   
 Βίντεο - Επικοινωνία