Ας δούμε τις βασικές αρχές του ψησίματος στη σχάρα. Πρώτα απ' όλα
προσέχουμε τη θερμοκρασία που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας.
Η θερμοκρασία πρέπει να είναι υψηλή στο σημείο που θα ακουμπήσουμε
ό,τι ψήσουμε γι' αυτό και ο απλούστερος τρόπος για να ελέγξουμε
με το χέρι μας είναι να βάλουμε την παλάμη μας 15 εκατοστά πάνω
από την σχάρα και να μετρήσουμε όσο αντέχουμε. Μέχρι το 5 είναι
ικανοποιητική αλλά αν είναι περισσότερο τότε πρέπει να ελέγξουμε
την φωτιά. Τα μικρότερα κομμάτια τα ψήνουμε κατευθείαν στην δυνατή
φωτιά και σύντομα ενώ τα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος ή ολόκληρα
ψάρια τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά και περισσότερη ώρα στη σχάρα.
Ο βαθμός ψησίματος είναι καθαρά προσωπικός, ο καθένας μας προτιμάει
το κρέας και το ψάρι του λιγότερο ή περισότερο ψημένο. Ο γενικός
κανόνας βέβαια είναι να παρατηρούμε τους χυμούς του κρέατος ή των
ψαριών που γίνονται περισσότερο διαυγείς όσο ψήνονται.
- Το σημαντικότερο βέβαια είναι η σωστή προετοιμασία για το κρέας,
το ψάρι ή τα λαχανικά.
- Φροντίζουμε να τα έχουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον
μισή με μία ώρα πριν τα ψήσουμε.
- Είναι καλό να τα μαρινάρουμε για να γίνονται πιο τρυφερά και
πιο νόστιμα
- Τα ψήνουμε πρώτα από την πλευρά που θα τα παρουσιάσουμε
- Αλατοπιπερώνουμε λίγο πρίν τα ψήσουμε. Το αλάτι τραβάει τα υγρά
έξω από το κρέας, το στεγνώνει και το κάνει πιο άνοστο
- Αν τα υλικά είναι μαριναρισμένα σε λάδι, τα στραγγίζουμε καλά
και τα ρίχνουμε απευθείας στην σχάρα
Διαφορετικά αλοίφουμε με λάδι την σχάρα για να μη κολήσουν. Αυτό
ισχύει για λαχανικά ή ψάρι και για κομμάτια κρέατος που έχουν κρούστα
με αρωματικά ή μπαχαρικά
- Όσο ψήνεται το κρέας ή το ψάρι δεν το τρυπάμε με πηρούνι ή μαχαίρι
για να μη χάσει τους χυμούς του. Το γυρίζουμε προσεκτικά πάντα με
σπάτουλα
<- Επιστροφή στις Συνταγές
|