Συμβουλές υγιεινής
- Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηριδίων, μαρινάρετε πάντοτε
τα τρόφιμα στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βεβαιωθείτε ότι το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για μαρινάρισμα
είναι γυάλινο ή από ανοξείδωτο ατσάλι. Μερικά μέταλα αντιδρούν με
τα οξέα που περιέχονται στην μαρινάτα και αλοιώνουν την γεύση του
φαγητού.
- Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την μαρινάτα που περίσεψε σαν σάλτσα
για την συνοδεία του φαγητού βράστε την για 1 τουλάχιστον λεπτό,
διότι οι χυμοί ωμών κρεάτων και πουλερικών μπορεί να περιέχουν βακτηρίδια.
- Σταματήστε να αλοίφετε τα κρέατα που ψήνετε με την μαρινάτα
5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους. Είναι ο ελάχιστος χρόνος
που χρειάζεται για μαγειρευτούν οι χυμοί του ωμού κρέατος που περιέχονται
σε αυτήν.
- Μην χρησιμοποιείτε τα σκεύη που περιείχαν τα ωμά κρέατα για
να βάλετε τα μαγειρεμένα. Βακτηρίδια μπορούν να προσβάλουν την μαγειρεμένη
τροφή.
- Τα πιο σκληρά κρέατα μπορούν να χαραχθούν με ένα κοφτερό μαχαίρι
πριν το μαρινάρισμα.
- Μην τρυπάτε με πηρούνι τα κρέατα πριν το μαρινάρισμα για να
πετύχετε βαθύτερη διείσδυση του μίγματος. Αντίθετα θα χάσετε περισσότερους
χυμούς και υγρασία κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
- Οι μαρινάτες δεν διεισδύουν συνήθως περισσότερο από 1 - 1,5
εκατοστό στο κρέας. Περισσότερος από τον προβλεπόμενο χρόνο μαριναρίσματος
σημαίνει δυνατότερη γεύση και όχι βαθύτερη διείσδυση.
<- Επιστροφή στις Συνταγές
|